Ünlü perakende zinciri halka arz oluyor: SPK’ya başvurdu
“`html
Altun Gıda Halka Arz Sürecini Duyurdu
Altun Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun ve Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun, halka arz sürecini tanıtmak amacıyla Adana’da düzenledikleri basın toplantısında şirketin büyüme hikayesini, yatırımlarını, hedeflerini ve halka arz planlarını aktardılar.
Halka arzdan elde edilecek gelirle satın alımlar yapılması, işletme sermayesinin artırılması, yeni üretim yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün arttırılması planlanıyor.
Şirketin halka arzı ile ilgili olarak yapılan başvuruda, mevcut sermayenin 127 milyon liradan 142 milyon liraya çıkarılacağını ve bu çerçevede 15 milyon adet nominal değeri 15 milyon lira olan yeni hisse senetleri ile 5 milyon adet nominal değeri 5 milyon lira olan mevcut hisselerin halka arz edileceği belirtildi. Böylece, şirketin piyasa arz oranı %14,08’e ulaşacak.
Yurt dışına yaptığı satışların %98’ini gerçekleştiren Altun Gıda, limon, portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye çeşitlerinin yanı sıra üzüm, karpuz, çilek ve daha birçok üründe de üretim yaparak sözleşmeli üreticilerine ürün sağlıyor.
3 milyon 400 bin metrekarelik bir alanda, Avrupa Birliği standartlarına uygun üretim gerçekleştiren şirket, 2022 yılında Türkiye’nin 3,4 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatında ilk beş şirket arasında yer aldı. Dört mevsim boyunca süpermarketlere taze ürün tedarik eden Altun Gıda, ihracatın büyük bir kısmını uluslararası market zincirlerine yapmaktadır.
Hatay Dörtyol’da bulunan Altun Gıda, 32 bin metrekarelik tesisinin 14 bin metrekarelik kısmını kapalı alan olarak kullanıyor; ayrıca 6 bin metrekare içerisinde 2 bin 200 metrekarelik soğuk hava ve şoklama odalarına sahip.
2004 yılında bünyesine dahil ettiği Romanya merkezli Unifrutti ile Avrupa’nın 27 ülkesine tek noktadan ihracat yaparak operasyonel verimlilik kazanan Altun Gıda, global ölçekte önemli bir tedarik zinciri konumuna ulaşmıştır. Unifrutti, Avrupa’nın en büyük soğuk hava depolarından birine sahip olup Türkiye, Yunanistan, Arjantin ve Çin gibi birçok ülkeye ürün tedarik etmektedir.
Basın toplantısında Altun Gıda’nın kuruluş sürecini ve gelişim aşamalarını anlatan Zeki Altun, İstanbul’da terzi olarak başladığı kariyerinin ardından babasının vefatı üzerine memleketi İskenderun’a döndüğünü vurguladı. Altun, 1981 yılı itibarıyla Hatay’dan beyaz eşya satışı yaparak iş hayatına atıldığını, zamanla meyve ve sebze ticaretine yöneldiğini belirtti.
“Hatay, Orta Doğu’nun ticaret yollarının üzerindedir. İlk olarak beyaz eşyayı sattım, ardından narenciye ve diğer meyve çeşitlerine yöneldim.” diyen Altun, bölgedeki çiftçilerle işbirlikleri kurarak kendi çiftliklerini oluşturduklarının altını çizdi.
2011 yılında üretime geçme kararı aldıklarını ve bu süreçte çiftçilere pestisit kullanımı konusunda bilgi verdiklerini hatırlatan Altun, “Bu adım, Avrupa standartlarında ürün ihracatı yapmamızı sağlamış ve rekabet üstünlüğü kazandırmıştır.” dedi.
‘SÜREKLİ TAZELİK VE YENİLİKİ İLKELERİMİZ’
Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun, Çukurova ve Hatay’daki kendi arazilerinde yetiştirdikleri ürünleri, modern tesislerinde paketleyip uluslararası market zincirlerine ulaştırdıklarını belirterek, yıllık 100 bin ton yaş meyve sebze ticareti gerçekleştirdiklerini açıkladı. Halka arzın şirket açısından önemli bir dönüm noktası olacağını vurguladı.
Üst düzey teknoloji ile donatılmış tesislerinde 3 bin ton kapasiteli sekiz sarartma makinesi, soğuk hava depoları ve iki adet otomatik narenciye işleme makinesi bulunan Altun, ürünlerin tazeliğini koruma konusundaki hassasiyetlerini vurguladı.
“1 megavat kapasiteli çatı güneş enerjisi santrali ile enerji ihtiyacımızı kendimiz karşılıyoruz,” diyen Altun, 2024 yılında devreye alınacak robotik otomasyon ve yapay zeka destekli paketleme makinesinin, günlük 200 ton olan paketleme kapasitesini 1500 tona çıkaracağını ifade etti.
Altun, tüm süreçlerin uluslararası standartlara göre denetlendiğini ve Avrupa Birliği perakendecilik standartlarını karşıladıklarını belirtti. “Şirketimiz, Türkiye’nin en büyük sebze ve meyve ihracatçıları arasında yer almakta ve halka arz sürecinin heyecanını yaşamaktayız,” dedi.
Halka arz gelirlerinin önemli bir bölümünün, özellikle tarım teknolojileri alanındaki yatırımlara ayrılacağını ifade eden Anıl Altun, “Geotermal kaynaklar ile seralar kurmayı ve yeni yatırımlara yönelmeyi planlıyoruz,” şeklinde konuştu.
Son olarak, 4,5 milyar liranın üzerinde öz kaynaklarıyla güçlü bir finansal yapıya sahip olduklarına dikkat çeken Altun, “2022’de 2 milyar 11 milyon lira olan net satışlarımız, 2024’ün ilk altı ayında %34,3 oranında artış göstererek 1 milyar 445 milyon lira oldu,” diyerek şirketin sağlam büyümesine vurgu yaptı.
“`