Hayri Kozanoğlu: En yüksek işsizlik oranı üniversite mezunlarında

Posted by

Ekim ayında işsizlik oranlarında düşüş yaşandı. Ekonomi uzmanlarına göre bunun bir nedeni asgari ücretteki reel düşüş. Profesör Hayri Kozanoğlu, son on yılın en düşük manşet işsizlik oranının yaşandığı ayda dahi çalışma yaşındaki işgücünün yarısının bile bir işinin olmamasına, her üç kadından birinin bile çalışmamasına dikkat çekti, bütün bunların “yapısal bir işsizlik sorunumuz bulunduğunun en açık örneği” olduğunu belirtti.

İşsizler arasında üniversite mezunlarının oranının yüksekliğine de dikkat çeken Kozanoğlu, sanayi üretiminin yavaşlamasının önümüzdeki aylarda istihdamı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Kozanoğlu’nun “Sanayi düştü, işsizlik geriledi” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“İşgücü göstergelerinde en dikkat çekici olanlardan biri de, yüksek öğretim görenlerde işsizlik oranının lise altı eğitim görenlerin üzerine çıkmış olması. Üniversite mezunlarının işsizlik düzeyi yüzde 10.7 iken, lise eğitimini bile tamamlayamayanlarda bu oran yüzde 7,3. Bunun üç açıklaması olabilir: 1) Sayıları mantar gibi çoğalan üniversitelerden nitelikli eleman çıkmaması, firmaların verilen diplomaları geçerli kabul etmemesi. 2) Açılan işlerin çoğunlukla hizmet sektöründe kuryelik, garsonluk, tezgahtarlık gibi üniversite mezunlarına uygun, nitelikli pozisyonlar olmaması. 3) Asgari ücretin işgücü piyasasında egemen hale gelmesi, diplomalıların bu ücretlerden çalışmaya rıza göstermemesi.

Bunlardan her biri, ciddi ekonomik ve sosyal sorunlar doğurabilecek vahim bir duruma işaret ediyor. Bu konunun titizlikle araştırılması gerekiyor.

SANAYİDE ZAYIF SİNYALLER

Dün sanayi üretim endeksi de açıklandı. Sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1,1’lik çok sınırlı bir artış gösterirken, bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldığı görüldü. Sanayinin motor gücü imalat sanayisi ise yıllık yüzde 1,3 artış, aylık yüzde 0,3 gerileme sergiledi.

Sanayinin bu zayıf performansı önümüzdeki aylarda haliyle büyüme ve istihdam verilerini de olumsuz etkileyecek. Nitekim otomotiv sektöründe de yavaşlama belirtileri gözleniyor. Kasım ayında üretim bir önceki yıla göre sadece yüzde 4 artarken, otomotiv ihracatı yüzde 2,8 düşüş gösterdi.” (HABER MERKEZİ)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir