Avrupa Amerikalı şirketlerden çok rahatsız, peki ama neden?

Posted by

Soruşturmanın temelinde, Avrupa Komisyonu’na göre, Google’ın ana şirketi Alphabet ve Apple’ın “uygulama geliştiricilerinin tüketicileri kapı denetleyicilerinin uygulama mağazaları dışındaki tekliflere ücretsiz olarak “yönlendirmesine” yeterince izin vermediği endişeleri yer alıyor. Şu anda mevcut durumda, bu teknoloji şirketlerinin getirdiği yeni kurallar “geliştiricilerin çeşitli ücretler uygulamak da dahil olmak üzere serbestçe iletişim kurma, teklifleri tanıtma ve doğrudan sözleşme imzalama yeteneğini kısıtlayabilir.”

Avrupa Komisyonu ayrıca Alphabet’in aramasının Google Flights gibi Google’ın sahip olduğu hizmetleri kendi kendine tercih edebileceğine inandığını; Apple’ın, kullanıcılara varsayılan iOS hizmetlerine veya tercihlerine alternatif seçme konusunda anlamlı bir seçim yapma olanağı vermeyebileceğini (örneğin, önceden yüklenmiş herhangi bir uygulamayı kaldırma yeteneği) söyledi. Kullanıcıların yalnızca bir ücret karşılığında reklamları devre dışı bırakabileceği yeni AB planıyla ilgili olarak Meta da soruşturmaya dahil oldu.

Avrupa Amerikalı şirketlerden çok rahatsız, peki ama neden?

Avrupa Komisyonu, bu soruşturmalara öncülük ederken, Apple ve Google’a yönelik olası bir soruşturmanın ipuçlarını veriyordu. Ocak ayında Apple, DMA’ya uyum sağlamak için (diğer şeylerin yanı sıra) AB’de iOS’ta alternatif uygulama pazarlarını etkinleştirmesini ve geliştiricilerin kullanıcıları üçüncü taraf ödeme sistemlerine yönlendirmesine izin vermesini gerektiren bir çok App Store değişikliğini duyurdu.

Apple’ın güncellemeleri arasında, bir kullanıcı yazılımı üçüncü taraf bir pazar yerinden indirse bile, geliştiricilerin bir uygulamanın ilk 1 milyon kurulumundan sonra kullanıcı başına yıllık olarak ödemek zorunda kalacağı 0,50 Euro’luk yeni bir “temel teknoloji ücreti” de vardı. Google ayrıca Play Store’u atlamaları durumunda AB’deki geliştiricilerden ücret alıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir